Vertrouw op het proces en je team

Je bent onlangs gevraagd om een nieuw team of project te leiden. Als projectleider heb je stiekem al een beeld gevormd over hoe je wilt dat het eindresultaat eruit ziet. Of als leidinggevende heb je een duidelijke visie hoe je jouw team wilt laten functioneren en tot welke resultaten dat leidt. In hoeverre herken jij dit? Wij zien dit bij onszelf en bij vele anderen. In organisaties, teams en waar dan ook.

Regelmatig betrapte ik mijzelf als (project)leider dat ik al gekleurd was hoe het in mijn ogen zou moeten gaan. Wat we zouden moeten doen om het vooraf bepaalde eindresultaat te behalen. Ook merkte ik dat ik mijzelf het gevoel oplegde dat ik het zelf moest doen, omdat ik eindverantwoordelijk was voor het project of team. Met als gevolg dat ik harder ging werken in plaats van slimmer. En dat ik regelmatig met de gedachte rondliep: “Wat als het mij niet lukt?”

Sinds ik als Lean Consultant en Coach werk is dat veranderd. En er zijn een aantal factoren die daaraan hebben bijgedragen. Sinds ik in deze rol werkzaam ben, heb ik met meerdere (project)leiders gewerkt met soortgelijke gedachten. Ik heb de kans gekregen (en genomen 😉) om met een andere bril naar mijn omgeving en daarmee ook mijzelf te kijken. Door dit met enige afstand en andere betrokkenheid te doen, merk ik dat ik andere dingen zie. Ik zie meer kansen en mogelijkheden doordat ik minder focus op het eindresultaat en meer op de weg er naar toe. Het stelt mij in staat om waardevrij te blijven waardoor ik andere vragen stel aan de (project)leiders die ik begeleid. Zo kunnen zij ook op een andere manier gaan kijken.

Daarnaast heb ik geleerd te vertrouwen op de kracht van een team, wat mij steeds weer versteld doet staan. Ik heb menig foto van teams en organisaties mogen maken als start voor het werken aan een continu verbeterend team. In het begin gaf ik advies over de aan te pakken thema’s omdat er vaak sprake is van een bepaalde volgordelijkheid. De afgelopen jaren ben ik dat steeds minder gaan doen, omdat ik leerde te vertrouwen op de kracht van een team. Keer op keer kiezen teams dezelfde thema’s om beet te pakken als die ik op de achterkant van het bierviltje heb geschreven. Dus waarom zou je als (project)leider sturend zijn als teams zelf in staat zijn om keuzes met draagvlak te maken die hen laten groeien?

Masja Sies-den Haan

blog-team-proces


Eye for Growth
Pablo Picassostraat 77
3059 VK ROTTERDAM
info@eyeforgrowth.nl

Algemene voorwaarden
Privacy statement