Wat is coaching en hoe vind je een goede coach

Wat ik vaak hoor als ik zeg dat ik coach ben: “Ben je coach? Er zijn al zoveel coaches!”. “Ja dat klopt en ik ben een hele goeie”, zeg ik dan. Dat klinkt arrogant en dat is het misschien ook wel. Of bewust van waar ik goed in ben, dat kan ook. Als ik mijn klanten mag geloven, dan is het gewoon waar. Maar hoe zit dat dan met al die coaches? Wat is coaching eigenlijk, en hoe vind je een goede coach die bij jou past?

Coach is geen beschermd beroep. Dit betekent dat iedereen een bordje op de deur kan hangen met coach. En daar vind ik wat van. Heel veel zelfs. Coaching gaat over mensen en daar moeten we voorzichtig mee zijn. Een gecertificeerde coach heeft geleerd om mensen van A naar B te begeleiden. En daarbij gaat het niet over de coach maar over de klant. Een coach deelt dus niet uit eigen ervaring en vertelt ook niet wat je moet doen. Wat voor de een werkt, hoeft niet voor de ander te werken. In mijn opleiding leerden we kijken naar mensen vanuit de bril dat mensen creatief en vindingrijk zijn. Als coach boren we die bronnen aan zodat je zelf leert omgaan met je problemen.

Ethiek

Daarnaast is ethiek belangrijk. Een coach is integer, betrouwbaar en onpartijdig. Wat je met een coach bespreekt is vertrouwelijk. Zelfs als je baas betaalt voor het coachtraject. Ik zou zelf ook nooit een leidinggevende coachen én iemand uit zijn of haar team. Een ander aspect wat ik zelf heel belangrijk vindt is het verschil tussen een coach en een psycholoog. Het is een dunne lijn en de coach heeft die grens scherp te bewaken. Zo had ik een klant die tijdens een visualisatie over een zwarte hond begon. Dit bleek een depressie te zijn. Deze klant heb ik doorverwezen naar de huisarts.

Wat is coaching dan precies?

Via Google vind je veel definities. De definitie die wij bij Eye for Growth gebruiken is de volgende: Coaching is een creatief proces waarin een coach met de klant toewerkt naar het realiseren van professionele en/of persoonlijke doelen. De coach daagt uit, zet aan het denken en houdt een spiegel voor als dat nodig is. Alles om zelf tot inzicht te komen wat nodig is om het eigen pad te volgen. Deze definitie is losjes gebaseerd op die van de International Coaching Federation (ICF). Een mooie metafoor voor coaching vind ik zelf nog steeds de kompas. Samen met de coach uitvinden wat jouw innerlijke kompas is, zodat je op basis daarvan keuzes kan maken in je leven en loopbaan.

Wat is coaching niet?

Coaching is niet het geven van advies. Coaching geeft inzichten op basis waarvan je zelf keuzes maakt. Coaching is niet wroeten in het verleden. Coaching werkt vanuit het nu en is toekomstgericht. Coaching is niet alleen maar praten. Coaching gaat ook over luisteren naar je intuïtie en wat je lichaam je vertelt.
Wil je wel graag advies van iemand die ervaren is in het onderwerp waar je hulp bij nodig hebt? Dan is een mentor misschien wat je zoekt. Een mentor deelt ook uit eigen ervaring en geeft advies als je dat nodig hebt. Uiteindelijk is het aan jou wat je ermee doet natuurlijk.

Hoe vind ik een coach die bij mij past?

Ons advies is om een coach te zoeken die goed opgeleid is, bij voorkeur gecertificeerd en zichzelf blijft ontwikkelen. Een goede coach heeft zelf een coach, vaak ook een intervisiegroep en volgt vervolgopleidingen. Zoek vervolgens een coach die je vertrouwt. De relatie tussen coach en klant is vaak een van de succesfactoren voor het slagen van een coachtraject. Wist je dat veel coaches gratis ‘chemistry sessies’ doen om te kijken of er een wederzijdse klik is? Voel je vrij om met een paar coaches kennis te maken voordat je een keuze maakt. Een gratis sessie met een van ons is zo geboekt, mail ons gerust.

Blog door Tanja

Beeld via Unsplash.com

compass-4891499_1280-1


Eye for Growth
Pablo Picassostraat 77
3059 VK ROTTERDAM
info@eyeforgrowth.nl

Algemene voorwaarden
Privacy statement